Dlaczego warto zadbać o wapnowanie gleby?
Dla prawidłowego wzrostu płodów rolnych konieczne jest uregulowanie odczynu pH gleby do poziomu odpowiedniego dla danej kategorii gruntu. Głównym czynnikiem wpływającym na zakwaszenie gleby jest wymywanie wapnia, stosowanie nawozów azotowych oraz kwaśne deszcze. Odpowieni odczyn gleby jest szczególnie wazny w przypadku roślin silnie reagujących na zakwaszenie, wśród nich znajdziemy m.in.: pszenicę, jęczmień, kukurydzę, rzepak, gorczycę, buraki, bobik, koniczynę, nostrzyk, wykę, soję, kapusty, cebulę, szpinak, czosnek, seler, sałatę, a z drzew owocowych: wiśnię, czereśnię, śliwę, morelę, brzoskwinię i winorośl. W glebach kwaśnych fosfor przyjmuje postać trudno przyswajalną dla roślin.
Rozwiązaniem problemu zbyt niskiego pH gleby jest wapnowanie. Zabieg ten ułatwia roślinom pobieranie fosforu, będącego jednym z makroelementów wpływającym na odpowiedni wzrost. W Polsce około połowy gleb przeznaczonych do użytkowania w rolnictwie ma odczyn kwaśny lub bardzo kwaśny.
Warto mieć również na uwadze fakt, iż dodatkowym efektem wapnowania jest zmniejszenie przyswajania przez rośliny trujących jonów kadmu, niklu i cynku, co umożliwia przywrócenie wartości użytkowej glebom skażonym tymi metalami.